Denne plade overholder en såkaldt SCAN-kvalitet, hvilket betyder, at den opfylder samtlige europæiske standarder vedrørende materialesammensætning, densitet og vægt. Ud over den europæiske klassifikation er pladen også godkendt i henhold til svensk standard.
(Svensk standard kræver en lidt højere densitet af gipskernen).
Pladen har gipskerne med en overflade af pap. Gips påvirkes meget lidt af fugt og temperaturændringer, den omgivende papbeklædning er dog fugtfølsom, og derfor skal pladerne beskyttes mod både vand og fugt i byggeperioden.
Pladerne er formstabile og nemme at håndtere. Derudover er gips et rent naturmateriale, som bidrager til et godt indeklima.
Anvendelsesområde
En standardplade til de fleste formål, som giver en glat overflade på for eksempel vægge, søjler og bjælker. Gipspladen egner sig til både maling og tapetsering. Pladerne er velegnede til brandisolering, da krystalliseret vand i gipskernen fordamper ved varme, hvilket giver en kølende effekt og forsinker ildens spredning. Derudover har gips naturlige lydabsorberende egenskaber og kan med fordel anvendes til rumadskillelse.
Opbevaring og håndtering
Det anbefales at opbevare gipsplader indendørs beskyttet mod fugt. Pladerne placeres fladt på gulvet. Hvis der anvendes palleløfter eller truck, placeres pladerne på strøer med maks. 600 millimeters mellemrum. Hvis afstanden er større, er der risiko for, at pladerne beskadiges. Vær forsigtig med hjørnerne af pladerne, og sørg for, at de ikke sættes hårdt ned mod underlaget. Undgå også at trække pladerne mod hinanden, da du ellers risikerer, at de flosser.
Pladerne bæres altid stående på højkant.
OBS!
Opbevaring udendørs under presenning og på en hård overflade anbefales i maksimalt to dage. Er gipspakkerne plastemballerede, kan de opbevares længere på denne måde. Sørg dog for, at der ikke samler sig regnvand under pakkerne.
Tilpasning
Gipsplader skæres lettest til ved hjælp af en stållineal og en skarp kniv. Sørg for at skære gennem hele paplaget, så gipskernen ridses. Knæk derefter pladen let mod en bordkant, og afslut ved at skære gennem pappet på bagsiden. Slib efter behov kanten til med sandpapir eller en gipshøvl. Husk at tilpasse gipspladerne til en højde, som er maks. 15 millimeter kortere end rummets højde.
Et eller to lag
Normalt bruges et gipslag.
Med dobbelt lag gips i en rumdelende indervæg får du en betydeligt bedre lydisolering.
Dobbelte gipslag kan bruges til at opnå en brandadskillende effekt.
Formålet med dobbelt lag gips kan også være at få en helt lydløs flade. Ved f.eks. plademontering på trælægter med centermål på 600 millimeter kan man ofte vælge dobbelt gips for at slippe for at justere centermålet ned til 300 millimeter.
Ophængning
Hvis du vil have mulighed for at hænge tungere ting på den færdige væg, for eksempel et fladskærms-tv eller hylder, anbefales et lag konstruktionskrydsfiner under gipspladerne. Det giver et stabilt fundament for ophængning af tunge ting på gipsvæggen.
Montering
Ved indvendig montering er det vigtigt, at bygningen er tæt og tør. Det vil sige: intet stående vand på gulvet, ingen lækager ovenfra gennem bjælkelag, og at det ikke regner ind gennem vinduer eller andre facadeåbninger. Pladerne kan fastgøres både stående og liggende. Undgå, at samlingerne støder hårdt mod hinanden, et mellemrum på 2-3 millimeter er at foretrække.
Ved montering på stållægter og træ anbefales skruemontering. Vælg skruernes længde ved at måle: gipstykkelse + 20 millimeter til træ. (Gipstykkelse + 10 millimeter til stållægte). Brug en skruetrækker til at isætte skruen, så hovedet forsænkes 0,5-1 millimeter. Monter skruerne 10 millimeter fra kanten af pladen hele vejen rundt med 10 centimeters mellemrum. I pladens centrum monteres skruer med 50 centimeters mellemrum.
I nogle tilfælde som f.eks. på en betonvæg, kan gipsplader også limes op med gipsmørtel (ikke mod træ) eller konstruktionslim.