Krydsfiner

Krydsfiner produceres ved, at man limer våde finerplader sammen og derefter trykker finerpladerne sammen under højt pres. Finerpladerne limes sammen, så fiberretningerne går mod hinanden på kryds og tværs, hvilket gør krydsfinerpladen utroligt stabil både på langs og tværs af pladeretningen. Derfor har krydsfineren også en høj bøjningsstyrke i begge retninger, og det gør pladen velegnet til en masse forskellige projekter.

Krydsfiner har altid mindst to yderlag, og eftersom det er de eneste, man faktisk kommer til at se, vil de også være de kønneste af finerpladerne.

Mellemlagene er de finerplader, der ligger mellem yderpladerne. Træsorten kan være meget forskellig fra krydsfiner til krydsfiner; det er dog nødvendigt, at de er lavet af træ, der er holdbart, og som ikke trækker sig alt for meget, når krydsfineren tørrer efter produktionen.

Vælg den rette krydsfiner

Hvad skal man se på, hvis krydsfiner skal have fer og not på 2 eller 4 sider? Hvad er de 3 anvendelsesklasser? Og hvordan finder man ud af, hvad kvaliteten er på overfladen af krydsfineren? Når man skal ud og lede efter en krydsfinerplader, så er det blot få af de mange spørgsmål, man sikkert gerne vil have svar på. Derfor har vi her lavet en oversigt over alt det, du har brug for at vide, når du skal se på krydsfinerplader.

Krydsfiner i 3 anvendelsesklasser

For at gøre handel af krydsfiner og andre byggevarer mere overskuelige i EU har man indført systemer, der gør det nemmere at sammenligne kvaliteterne på træ, uanset hvilken nation det kommer fra. Vi bruger derfor det europæiske normsystem, der veksler mellem tre anvendelsesklasser:

Anvendelsesklasse 1: Krydsfineren kan anvendes i tørre omgivelser, som opvarmede bygninger, kontorer og boliger.

Anvendelsesklasse 2: Krydsfineren anvendes i konstruktioner, der ikke er permanent opvarmede, som fx uopvarmede garager, fritidshuse eller lagerbygninger. Det er krydsfiner, der bruges i ventilerede bygninger, som er beskyttet mod nedbør.

Anvendelsesklasse 3: Krydsfiner anvendes i fugtige rum, kan blive udsat for nedbør eller vand og kan derfor bruges som udvendige facader, udendørs stilladser og underlag for tagpaptage.

Fer og not på krydsfiner

Mange af krydsfinerpladerne har også fer og not i enten 2 eller 4 af pladens sider. Hvis der i produktnavnet står TG2 har krydsfinerpladen fer og not på langsiderne, og ved TG4 har den fer og not på alle fire sider.

Krydsfineroverflade

Kvaliteten på krydsfinerpladens overflade er ikke altid den samme. Den ene side har nemlig ofte én kvalitet, og den anden side en anden. Kvaliteten står ofte i produktnavnet eller i produktbeskrivelsen i form af følgende bogstavssammensætninger:

B/BB: Krydsfinerpladens forside har kvaliteten B. Det betyder, at pladen bør være fejlfri, men med enkelte knappenålsknaster, hvor der ikke tillades reparationer og andre fejl. Bagsiden er af kvaliteten BB, hvor der tillades få reparationer, dog ingen åbenlyse fejl. Både bag- og forsiden er blevet pudset, og den leveres med skarpe kanter.

S/BB: Krydsfinerpladen har en forside i kvaliteten S, så der tillades mindre fejl, som farveforskelle og reparationer i form af propper. Bagsiden er også i kvalitet BB, hvor der tillades få reparationer, dog ingen åbenlyse fejl.

BB/BB: Krydsfinerpladens for- og bagside er af samme kvalitet. Her er der tilladt få reparationer, ingen åbenlyse fejl og små farveforskelle. Denne krydsfiner leveres skarpkantet og er pudset på begge sider.

Lim og vandfast krydsfiner

Vandfast krydsfiner er ikke bestemt ud fra trætypen, men ud fra hvilken lim, der er blevet brugt til at producere den. En vandfast krydsfiner kan derfor ikke nødvendigvis tåle store mængder vand, eftersom der er en risiko for, at krydsfinerpladen kan udvikle svamp eller råd. Det er derfor vigtigt at beskytte krydsfinerpladen med en lak, olie eller træbeskyttelse, så krydsfinerpladen er ordentligt beskyttet.

Limkvaliteten bliver defineret i tre klasser, hvilket den deler med krydsfinerens generelle anvendelsesklasser, der indikerer hvilket miljø, pladen er egnet til. Langt de fleste krydsfinerplader er fremstillet af fenollim (WBP).

Stort udvalg af krydsfiner

Hos Byggmax finder du et stort udvalg af plader og byggeplader til alle mulige formål. Her på siden kan du læse om de forskellige kvaliteter, som man kan finde de forskellige krydsfinerplader i, som fx hvilken lim der bruges til at producere dem, hvordan du kan se om der er fer og not på pladerne, og hvilken kvalitet overfladen på krydsfinerpladen har.

filter-white Filtre

9 Resultater

Sorter efter
Moelven
12x2410x290 mm, TG4, K20/70
99 95  kr.
12x2440x610 mm, TG2, K20/70
169  kr.
18x2440x1220 mm, retkant, C+/C
499  kr.
15x2440x1220 mm, retkant, C+/C
349  kr.
9x1220x1220 mm
179  kr.
12x2500x1200 mm
499  kr.
9x1220x2440 mm, med spor, krydsfiner
279  kr.
12x2440x1220 mm, TG2, K20/70
329  kr.
12x1220x2440 mm, med spor, krydsfiner
339  kr.