You are previewing Amplience content at:

Træ

Vi tilbyder et bredt sortiment af træprodukter som forskallingstræ, gulvstrøer, lægter, reglar, spærtræ, tagbrædder, limtræ, bjælker, lister, terrassebrædder, beklædningsbrædder, træplader og meget mere. For at gøre det nemt at finde det rette produkt, har vi inddelt vores udvalg efter både trætype og anvendelsesområde. Uanset om du skal lægge et nyt tag, bygge et haveskur, lægge underlag til gipsplader eller anlægge en terrasse, kan du hurtigt finde præcis det træ, du har brug for.

Der findes mange forskellige træsorter, som hver har unikke egenskaber, der gør dem velegnede til bestemte formål – hvad enten det drejer sig om terrassebrædder eller taglægter. Når du skal vælge træ til et byggeprojekt, er det en god idé at tage højde for disse forskelle. Ofte fremstilles visse produkter, som f.eks. taglægter, kun i specifikke træsorter, der egner sig til netop den type brug. I andre tilfælde er der ikke et decideret specialprodukt til opgaven, og her er det en fordel at kende til de forskellige trætypers karakteristika, så du kan træffe det rigtige valg.

Træsorter - hårdhed, holdbarhed og anvendelse

Ask

Ask er en af de naturligt forekommende træer i de danske skove og er tæt forbundet med den danske historie. Vikingerne troede nemlig at hele verden var et stort asketræ kaldet Yggdrasil. Ask er en hård og tung træsort, som på grund af sin hårdhed og tyngde egner sig godt til møbler, gulve og legetøj, hvor den høje vægt er en fordel og ikke en ulempe. Ask er desuden godt brænde, da de massive og tunge træ har en høj brandværdi.

Bøg

Bøgetræet er en naturligt forekommende træart og betegnes ofte som Danmarks nationaltræ, sikkert fordi de er træet som nævnes i nationalsangen. Bøgen er dog kun den næstmest udbredte træsort i Danmark, overgået af rødgran. Bøg er en hård træsort og bliver især brugt til indendørs produkter som inventar, møbler, krydsfiner, gulve og lignende. Derudover bruges bøgetræ også til tandstikker og ispinde, fordi bøgetræ ikke optager eller afgiver smag.

Eg

Eg findes næsten overalt i verden, og der findes i samlet mere en d 200 arter af eg. Det er også en af de almindeligt forekommende i Danmark, hvor der findes de tre arter: De mest udbredte Stilkeg og Vintereg samt den mere sjældne Rødeg. Eg er en hård og særdeles holdbar træsort, og derfor kan egetræ ofte anvendes i stedet for trykimprægneret træ til gyngestativer, bænke eller hegnspæle. Netop holdbarheden har gjort at eg har været brugt til bindingsværk, skibe, tønder, kister, vogne, broer og andre ting, hvor der har været store krav til holdbarhed. Eg har også en smuk farve og struktur, som aldrig går af mode, og derfor er der også særdeles populært som terrassetræ eller til gulve.

Gran (rødgran)

Rødgran er den mest udbredte træart i Danmark og udgør mere end 27% af skovarealet. træet er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark, men derimod importeret i 1700-tallet og blev især i 1800-tallet udbredt til store dele af landet, da den hurtigvoksende gran var godt egnet til skovbrug og til at udlægning af nye skovområder. Rødgran er en blød træsort og har ikke så lang holdbarhed som andre træsorter, men dens rette og regelmæssige form gør, at den egner sig særdeles godt til bygningstræ, hvor disse kvaliteter sikrer at spær, lægter, brædder og planker kan produceres i store mængder uden udsving i kvalitet eller størrelse. På grund af den hurtige vækst er gran også et billigt træ, og den lave pris og regelmæssige karakter gør den til den foretrukne træsort til forskallingsbrædder, reglar og lægter.

Lærk

Lærketræet er ikke naturlig hjemmehørende i Danmark, men er importeret og dyrkes i dag i danske skovbrug. Lærk er en relativt blød træsort, men har et højt indhold af harpiks og derfor en naturlig holdbarhed, som gør lærketræ egnet til terrassebrædder, facadebeklædning, havemøbler og andre udvendige formål. Der kan dog være stor forskel på holdbarheden af lærketræ og derfor skelnes der typisk mellem sibirisk lærk og andre typer lærk. Sibirisk lærk vokser i områder, hvor fastlandsklimaet med varme somre og kolde vinter gør, at træet vokser meget langsomt. Det giver et træ, som har en væsentlig bedre holdbarhed end europæisk eller japansk lærk. Lærketræ er let at forarbejde, men egner sig dårligt som brænde grundet det høje indhold af harpiks.

Fyr (skovfyr)

Skovfyr er en blød, men sejlivet træsort, som kan vokse i næsten alle jordbundstyper og tåle tørke, frost og stærk vind. Det er naturligt hjemmehørende i Danmark, men dog ikke så almindeligt forekommende, at det kan dække den høje efterspørgsel på træet til brug som planker, brædder, møbler, gulve, lister, vinduer og døre. Fyrretræet er hurtigvoksende, let at bearbejde og en større styrke end rødgran, og derfor er det utrolig populært og importeres i store mængder fra Sverige, hvor skovfyr udgør op mod 40% af det samlede skovareal.

Billigt træ på Byggmax

Hos Byggmax finder du prisvenligt træ til både indendørs og udendørs projekter. Hvis træet skal bruges udendørs, anbefales det at vælge trykimprægneret træ eller behandle overfladen med olie eller maling for at beskytte mod vejrpåvirkninger. Trykimprægnering foregår ved, at træet behandles under højt tryk i store tanke, hvilket sikrer, at imprægneringsmidlet trænger dybt ind i træets struktur. Resultatet er et robust og vejrbestandigt materiale, som egner sig særligt godt til udendørs brug, hvor det udsættes for fugt, vind og insektangreb.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at visse typer trykimprægneret træ er behandlet med kemikalier, der kan være sundhedsskadelige, hvis træet anvendes indendørs eller kommer i kontakt med fødevarer. Derfor bør du som hovedregel undgå at bruge trykimprægneret træ indendørs. Det frarådes også at bruge det til højbede, hvor der dyrkes grøntsager eller krydderurter, da stofferne kan trænge ud i jorden.

loader