Lær at tapetsere

Al ære og respekt for malede vægge, men med tapet kan du hurtigt få flotte vægge med hvilket som helst mønster, eller hvorfor ikke et rigtig flot billede! Tapetsering er en gammel tradition med ældgamle rødder, men udbuddet af forskellige typer tapet har nok aldrig været så stort og varieret som nu. Derudover er moderne "non-woven" tapeter virkelig nemme at sætte op, og passer perfekt som et første projekt til en gør-det-selv mand/kvinde.

Før du starter

At vælge tapet i stedet for at male væggene betyder, at du både kan få en ny farve og flotte mønstre, som kan være svære at male selv. Der findes hundredevis af forskellige mønstre og farver til dine tapeter, så det kan være et projekt i sig selv at finde det rigtige. Heldigvis kan du tage tapetprøver med hjem for at teste, om det passer til rummets stil.

Tapet i forskellige materialer

Tapet kommer ikke kun i mange forskellige farver og mønstre, men også i mange forskellige materialer og designs. Heldigvis kan du se frem til de moderne "non-woven" tapeter, som er de nemmeste at arbejde med, og som bruges i denne guide. Limen påføres direkte på væggen, og derefter sætter du tapet på, så mønstret passer. Selvom denne type tapet er nem at bruge, betyder det ikke, at den er ringere end det traditionelle papirtapet, tværtimod. En anden fordel er, at når du så skal tapetsere igen eller måske male, er der ingen tapetsamlinger du skal slibe ned, da væggen allerede er glat.

Papirtapet lever stadig

Det traditionelle papirtapet lever stadig, og kan være lidt sværere at bruge. Papirtapetet bruges ved at skære og lægge hver strimmel lige og derefter påføre tapetklister på bagsiden. Lad derefter tapetet suge limen op i 5 - 7 minutter, inden det er klar til at blive sat fast på væggen. Det betyder, at du skal være meget forsigtig, så alle strimler får det samme resultat.

Start med at spartle

Inden du tager alle ting frem og sætter dit flotte nye tapet op, er det vigtigt at tænke over, hvilket forberedende arbejde der skal laves på væggen, for at du får det ønskede resultat. Revnede og ujævne vægge skal spartles og slibes og pletter på væggen fjernes med malervask.

Sørg for at have det rigtige grundlag

Det er endda også vigtigt at tænke på nuanceforskellene mellem det nye tapet og væggen. Generelt skal du kun fjerne gammelt tapet, hvis det har en struktur, der ellers ville vise sig gennem det nye. Skal du tapetsere med et meget lyst tapet, skal væggen have en lignende nuance, så den originale farve ikke skinner igennem tapetet. Er du usikker, er det en god idé først at male væggen med forankringsgrunder.

Tænk bæredygtigt

Moderne "non-woven"-tapet er blevet langt mere almindeligt at bruge end det ældre papirtapet, fordi det er så nemt at arbejde med.

Grunden til, at de er så nemme at håndtere, er at de er forstærket med polyester, som er en slags plast. Forskellen til traditionelt tapet er dog ikke så stor, da selv papirtapet ofte indeholder en vis mængde plastik, især i farverne.

Det er derimod i limen, at de store forskelle findes, da flydende lim ofte indeholder konserveringsmidler og biocider. Nogle gange er det endda forstærket med plastik. Alternativt kan du købe tapetklister i pulverform og selv blande det.

Vedligeholdelse

Et korrekt opsat tapet holder i mange år, og vedligeholdes ved straks at tørre pletter væk, når de opstår, og holde rummet rent for snavs generelt.

Lær at tapetsere | ByggmaxLær at tapetsere | Byggmax

TIPS

Tjek at tapetet er i lod cirka hver tredje strimmel, og når du passerer et hjørne, så er du på den sikre side.

For at sikre dig, at du har brugt nok lim, kan du prøve at skrive et tal med fingeren i limen. Hvis du tydeligt kan se tallet, ved du, at du har brugt nok.

Du skal ikke bekymre dig om at komme for meget lim på, overskydende lim fjernes nemt med en fugtig svamp.

Forsøm ikke at tørre hver ny strimmel af med en fugtig svamp for at fjerne overskydende lim. Glem ikke også at tørre dit værktøj, så du ikke spreder limrester ved en fejl.

HUSK

Sørg for nøje at studere producentens beskrivelser af, hvordan tapetet fastgøres til væggen. Forskellige tapettyper og producenter har forskellige monteringsvejledninger, herunder hvordan tapetet skal skæres og hvordan mønstret fremkommer.

Køb ekstra klinger til tapetkniven eller hobbykniven og skift klinger ofte. Et skarpt blad giver et meget bedre snit, når du skærer tapetet til og giver dermed et bedre slutresultat.

Mal væggen der hvor samlingerne er, i samme tone som grundtonen i tapetet, så vil et eventuelt lille mellemrum ikke være så synligt.

Brug ikke væghjørnet til at tjekke om strimlen er i lod eller ej, hjørnerne på en væg kan være skæve, så tjek altid selv med et vaterpas (eller laser).

Materialer

Din købsliste for at fuldføre projektet
Afdækningspap 36M2
stk
59   kr. /stk
KOMBINATIONSLIM WALL COMBI NON WOVEN 5 L BOSTIK
stk
139   kr. /stk
Målestok
Målestok
mm-mål
stk
15   kr. /stk
Vaterpas
Vaterpas
Hultafors, 180cm
stk
349   kr. /stk
Tapetkniv
Tapetkniv
Plasthåndtag, metalforstykke. Anvendes med tapetlineal.
stk
29 95 kr. /stk
INDUSTRIKLINGER 10 STK
stk
24 95 kr. /stk
Tapetlineal
Tapetlineal
Masonit, 1500 mm. Anvendes med tapetskærer eller tapetkniv ved skæring af tapet
stk
34 95 kr. /stk
Tapetskærer
Tapetskærer
Træhåndtag, justerbart beslag til industriklinge. Anvendes med tapetlineal ved skæring af tapet.
stk
34 95 kr. /stk
STIFTBLYANT HULTAFORS
Ikke på lager
79 95 kr. /stk
Totalt Inkl. moms
Fra kr.

Trin for trin

Trin 1

Start med at rydde det rum, du skal tapetsere, for møbler og andet inventar, samt fjerne søm og skruer fra væggene.

Trin 2

Dæk hele gulvet med beskyttelsespap eller afdækningsmåtter, og sørg for samlingerne overlapper hinanden - brug eventuelt tape til at sikre dette.

Trin 3

Vurder væggens tilstand og lav det nødvendige forarbejde, ved at udfylde eventuelle ujævnheder og slibe det jævnt, så tapetet får en god overflade at klæbe på.

Trin 4

Tjek at alle tapetrullerne har samme batchnummer, så du kan være sikker på, at du får samme nuance på tapetet over hele væggen.

Trin 5

Vælg et hjørne i rummet til at starte tapetseringen fra. Den første strimmel skal sættes, så den ene kant går ud over væghjørnet med en centimeter. Mål derfor tapetrullens bredde og træk derefter en centimeter fra. En standard tapetrulle er 53 cm bred, hvilket betyder at det mål du vil bruge bliver 52 cm.

Trin 6

Marker derefter målet på væggen ved at måle fra hjørnet med en tommestok.

 

Trin 7

Brug et langt vaterpas eller et tapetlod, og tegn en lodret streg over markeringen, nu har du en streg at sætte den første strimmel op mod, så den bliver lige.

Trin 8

Tag tapetklæberen frem og påfør den på væggen med en rulle, brug en pensel til at påføre limen på svært tilgængelige steder. Rul også et stykke uden for stregen du har tegnet, så samlingen får nok lim.

Trin 9

Rul tapetet ud og skær den første strimmel af efter din loftshøjde, med et par centimeters margin, ved hjælp af en lineal og en skarp hobbykniv. Har du et såkaldt Quick Up-tapet, skal du bare placere kassen med tapetet foran væggen, og derefter trække tapetet op mod loftet, og så skære den overskydende del mod gulvet af, når tapetet er limet til væggen.

Trin 10

Tryk let på tapetet, så det klæber til væggen, og juster det, så kanten ligger mod lodlinjen, du har tegnet.

Trin 11

Brug derefter et tapetværktøj (eller en tapebørste) og tryk jævnt på tapetet, så det klæber til limen. Start fra toppen og arbejd dig ned, mens du stryger tapetet ud mod kanterne.

Trin 12

Brug et godt hårdt tryk mod tapetet, når du trykker det mod kanten ved gulvet og ved loftet, så tapetet former sig og hæfter ordentligt.

Trin 13

Brug en tapetkniv eller hobbykniv med en ny og frisk klinge og skær overskydende tapet af mod loft og gulv.

Trin 14

Tør derefter tapetets kanter af med en fugtig svamp for at fjerne overskydende lim, sørg for også at tørre limen af loft- og fodlister samt værktøj.

Trin 15

Forbered næste strimmel ved at skære tapetet til i den rigtige længde. Hvis du har et tapet der skal sættes i mønster, er der et symbol og en angivet mønsterhøjde, som du skal følge for at regne ud, hvilken længde du skal skære den nye strimmel i. Hvis du har forskudt mønster, bør du tilføje cirka en halv mønsterhøjde, efter du har beregnet længden, for at få tilstrækkeligt spillerum til at placere tapetstrimlen, så mønsteret matcher.

Trin 16

Forbered næste strimmel ved at skære tapetet til i den rigtige længde. Hvis du har et tapet der skal sættes i mønster, er der et symbol og en angivet mønsterhøjde, som du skal følge for at regne ud, hvilken længde du skal skære den nye strimmel i. Hvis du har forskudt mønster, bør du tilføje cirka en halv mønsterhøjde, efter du har beregnet længden, for at få tilstrækkeligt spillerum til at placere tapetstrimlen, så mønsteret matcher.

Trin 17

Når du kommer til et hjørne, skal der skæres en særlig strimmel og derefter limes til væghjørnet. Mål afstanden fra den forrige strimmel til hjørnet og tilføj en centimeter. Nu har du bredden på strimlen, der skal skæres og limes i væghjørnet.

Trin 18

Rul nyt tapet ud og skær det som før, under hensyntagen til et evt. mønster. Læg tapetet lige ud på et bord og tag en lineal, hobbykniv og en tommestok frem. Mål og skær en lang strimmel af tapetet med det mål, du tog tidligere.

Trin 19

Pensl tapetlim på og sæt hjørnestrimlen på. Sørg for at tilpasse mønstret mod den forrige strimmel og tryk den fast med et tapetværktøj, så den folder sig rundt med hjørnet.

Trin 20

Det resterende stykke tapet, som du skar hjørnestrimlen af, skal nu fastgøres, så det danner den første strimmel på næste væg. Den skal fastgøres helt til væghjørnet, oven på hjørnestrimlen, der overlappede hjørnet med en centimeter.

Trin 21

Påfør derfor tapetlim ikke kun på væggen, men også på strimlen af den hjørnestrimmel, som den næste strimmel skal sættes ovenover.

Trin 22

Sæt nu den næste strimmel på, så kanten af tapetet går helt ud til væghjørnet og tilpas efter mønstret. Brug et langt vaterpas, tapetlod eller laser og tjek, at strimlen sidder helt lodret, inden du til sidst stryger den fast og skærer overskydende tapet af.

Trin 23

Gentag trinene, indtil hele rummet er færdigt, og lad derefter væggene tørre grundigt, inden du flytter alle møblerne ind igen.