Sådan lægger du fliser

Du kan skabe både terrasser, havestier og indkørsler med flot lagte fliser, der giver et solidt og gedigent indtryk. Kun fantasien sætter grænser for, hvilke kombinationer der kan laves med forskellige farver og former på fliserne. Ved hjælp af denne vejledning, og materialer fra Byggmax bliver det gjort rigtigt, og du får et resultat du kan nyde i mange år fremover.

Når det kommer til fliselægning er god planlægning et must, både for at få det resultat du ønsker, og for at det holder i mange år fremover. Tænk på, hvordan overfladen skal bruges, og om den skal forbindes med en eksisterende eller fremtidig væg. Fliser på en indkørsel skal tåle en højere belastning end havestier, hvilket påvirker det forberedende arbejde, men også valg af kanter, alt efter hvad fliserne støder op mod.

Grav fugtbindende materiale væk

Det kan være et tungt arbejde at lægge fliser, og arbejdsmængden varierer alt efter, om du laver en simpel havesti eller en garageindkørsel, især med hensyn til hvor dybt du skal grave. Uanset hvordan fliserne anvendes, er metoden den samme for at opnå et stabilt underlag for fliserne. Det handler om at grave fugtbindende materiale væk, og så fylde det op med bærelag, der skal pakkes/komprimeres godt. Den belastning, som overfladen skal modstå, er afgørende for, hvor stærkt bærelaget skal være. Derudover findes der forskellige typer sten alt efter anvendelsesområde. Der findes mange forskellige typer sten, størrelser, farver og klassifikationer på fliser.

Bærelaget varierer afhængigt af fliserne

Hvis overfladen skal kunne holde til personbiler, f.eks. en garageindkørsel, skal fliserne være klassificeret til dette formål. Det bærende lag af stabilgrus 0-32 mm, eller tilsvarende, skal være 20-30 cm hvis det skal bruges som indkørsel. For en simpel havesti kan 15-20 cm bærelag på 0-18 mm grus eller tilsvarende være tilstrækkeligt. Det betyder, at den mindste fraktion er 0 mm, altså stenstøv, og det andet og større tal angiver de største sten i blandingen. Det gør, at bærelaget kan komprimeres ved hjælp af en pladevibrator, og dermed skabe et stabilt underlag for fliserne. Fliserne skal herefter lægges på en overflade af afrettergrus 0-4 mm eller tilsvarende.

Før du starter

Store mængder af tung jord skal håndteres på kort tid, selv når vi taler mindre arealer, og derfor kan det være en god idé at leje en minigraver. Ved udgravning er det også godt at adskille de forskellige typer jord og grus, så man kan bruge det senere. Husk at lægge materialerne, så der er nem adgang både når du skal fylde jord på, og når du skal hente fliser.

Det er vigtigt at huske på, når du planlægger og måler dit fliseareal, at faldet på den færdige overflade er korrekt, så du ikke leder vand ind i en bygning eller skaber andre problemer med f.eks. glat føre til vinter. Det er også vigtigt at finde ud af, hvor elkabler, vandrør, fiberkabler og afløb går i jorden.

Tænk bæredygtigt

Som tidligere nævnt er både planlægning og forberedelse meget vigtigt, når det drejer sig om at lægge fliser, for at få et resultat som holder godt over tid. Gør især noget ud af fugerne, og fyld efter med mere fugesand efter behov, så slipper du for meget ukrudt. Det ukrudt som alligevel spirer, kan du med fordel bekæmpe med damp, så du undgår at skulle bruge kemikalier i din indkørsel.

Vedligeholdelse

Fyld efter årligt med mere fugesand efter behov for at sikre en lang levetid. Fyldte fuger gør det også nemmere at rydde ukrudt.

Uundgåeligt vil ukrudtsfrø finde vej ind i fugerne og spire over tid. Dette tages nemmest tidligt enten ved håndkraft eller ved at bruge damp, som effektivt ødelægger ukrudtets cellestruktur.

Sådan lægger du fliser | ByggmaxSådan lægger du fliser | Byggmax

TIPS

Det rigtige udstyr gør arbejdet nemmere og sjovere, hvilket gør det meget nemmere at få et godt resultat.

Sørg for at have nok materialer på plads, inden du starter arbejdet, da det aldrig er sjovt at blive tvunget til at afbryde halvvejs for at køre på byggemarked.

Der vil hurtigt være mange tons jord/masser der skal graves væk, og grus der skal fyldes på, så få eventuelt hjælp af gravemaskine og lastbil.

HUSK

Planlæg dit arbejde ordentligt, og find ud af forholdene for netop dit arbejde, tjek kabler og rør i jorden, så der ikke sker uheld.

Målene er omtrentlige og kan ændres, men husk ikke at grave for lavt, så bærelaget ikke bliver tilstrækkeligt stabilt.

Vær omhyggelig med forarbejdet, og komprimer godt med pladevibratoren, så fremtidige sætninger undgås.

Alt jordarbejde bør udføres i tørvejr, da det vil give meget bedre resultat. Hvis der er behov for vand på et hvilket som helst tidspunkt, såsom ved pakning, bruges en haveslange.

For at håndtere de bunker der skabes ved udgravning, kan der med fordel udlægges byggeplader ved siden af det sted, der skal graves. Det gør det nemt at få det hele op og gør det lettere at genoprette det hele.

Materialer

Din købsliste for at fuldføre projektet
Jorddug N2
Jorddug N2
2x25 meter, 50 m2, geotekstil
stk
449   kr. /stk
PLÆNEKANTSTEN GRÅ 6/4,5 X 50 X 25 CM
stk
53 95 kr. /stk
HJERTINGSTEN GRÅ 14 X 21 X 4 CM
stk
4 35 kr. /stk
Herregårdssten Grå 14x21x5 cm
Herregårdssten Grå 14x21x5 cm
Rustik sten med slåede kanter, tromlet
stk
2 99 kr. /stk
HJERTINGSTEN GRÅ 14 X 21 X 5 CM
stk
2 49 kr. /stk
HERREGÅRDSSTEN KOKS 14 X 21 X 5 CM
HERREGÅRDSSTEN KOKS 14 X 21 X 5 CM
Rustik sten med slåede kanter, tromlet
stk
3 99 kr. /stk
Havefliser 40x40x5 cm Grå
stk
16 75 kr. /stk
HAVEFLISER 30 X 60 X 5 CM GRÅ
stk
18 95 kr. /stk
HAVEFLISER 60 X 60 X 5 CM GRÅ
stk
46 75 kr. /stk
HAVEFLISER 20 X 40 X 5 CM GRÅ
stk
8 75 kr. /stk
Målebånd
stk
24 95 kr. /stk
SPADE SPIDS PRIMA Fiskars
SPADE SPIDS PRIMA Fiskars
Længde 1040 mm, bredde 195 mm
stk
249   kr. /stk
Vaterpas
Vaterpas
Hultafors, 180cm
stk
349   kr. /stk
Mærkespray CRC
Mærkespray CRC
Spraydåse, orange, 500 ml
stk
79 95 kr. /stk
Rive, Buede Tænder
Rive, Buede Tænder
Buede tænder
stk
239   kr. /stk
MORAKNIV PRO (S) Blå
MORAKNIV PRO (S) Blå
Allround kniv, i rustfrit stål
stk
59 95 kr. /stk
SKOVL 278K2 PRIMA Fiskars
SKOVL 278K2 PRIMA Fiskars
Blad i hærdet stål, længde 1205 mm, 235 mm
Ikke på lager
239   kr. /stk
Vinkelsliber Dewalt
stk
549   kr. /stk
Trillebør
Trillebør
1305x620x585, punkterfrit dæk
stk
269   kr. /stk
Murersnor
Murersnor
Orange, 125m
stk
19 95 kr. /stk
Totalt Inkl. moms
Fra kr.

Trin for trin

Trin 1

Start med at finde ud af, om der er rør til el, vand, spildevand eller fiber, hvor fliselægningen er planlagt. Kabelkanaler til el og fiber lægges normalt i en dybde på 40-70 cm, mens vand og kloak ofte er i en dybde på 70-140 cm.

Trin 2

Prøvegrav gerne for at finde ud af, hvordan jordbundsforholdene er, og om du måske kunne overveje at leje en minigraver.

Trin 3

Mål og afmærk overfladen, der skal udgraves, med pinde og snor, eller brug markeringsspray.

Trin 4

Grav indenfor opmærkningen til den ønskede dybde afhængig af hvad du skal bruge overfladen til. Husk at tage højde for, at der skal være et fald på omkring 2 cm pr. meter

Trin 5

For at opnå en stabil kant skal der graves mindst én række fliser ud omkring det område, der skal belægges.

Trin 6

Når al jorden er væk, skal fiberdug lægges ud, læg lidt ekstra til i længden, som du klipper af senere. Skal du samle to stykker fiberdug, lægges de sammen med et overlap på cirka 30 cm.

Trin 7

For at få den rigtige højde på bærelaget kan du enten bruge et laserinstrument, som ofte kan lejes, eller spænde nogle stykker snor op, der viser højden. Vælger du metoden med snor, er det nu på tide at banke træpinde ned i hjørnerne af det areal der skal fyldes op med plant grus, og spænde mursnor ud imellem i den rigtige højde. Allerede i dette trin skal du forberede vandafledningen, som gøres ved at skabe et fald på omkring 2 cm/m. Husk at gøre pindene lange nok til at snoren kan flyttes opad, når de næste lag skal påføres.

Trin 8

Påfør bærelaget, som skal være grovere, hvis det skal tåle større belastninger. Til en garageindkørsel til personbiler anbefales 0-32 mm, mens 0-18 mm er tilstrækkeligt til en havesti.

Trin 9

Fordel grusen jævnt over overfladen.

Trin 10

Bærelaget bør pakkes godt sammen med en pladevibrator, som du ofte kan leje, og alt efter vibratorens størrelse påføres bærelaget i rimelig tykke lag. For at lette pakningen kan overfladen vandes let inden pakning.

Trin 11

Den færdigpakkede overflade skal være jævn i et niveau på ca. 3-5 cm under den højde, fliserne skal lægges til, med samme fald som den færdige belægning skal have.

Trin 12

Flyt nu styresnorene op til det niveau, hvor fliserne skal lægges, altså en flisetykkelse lavere end den færdige højde.

Trin 13

Fyld med afrettergrus til lidt over snorens højde og riv jævnt ud.

Trin 14

Pak derefter med vibrator igen og tilsæt evt mere afrettergrus i portioner. Den færdigpakkede overflade skal være et par millimeter højere end snoren.

Trin 15

For at få en jævn overflade i den helt rigtige højde skal overfladen trækkes af, og det sker ved hjælp af afretterrør, der lægges i afrettergruset med en afstand på højst ca. 2 m.

Trin 16

Lav to riller i afrettergruset og læg rør i rillerne, der justeres til den helt rigtige højde inklusiv korrekt fald.

Trin 17

Placer en afretterskinne over rørene, og træk overskydende grus og sand af med en zigzaggende bevægelse. Fyld efter med mere grus, hvis der er for lidt et sted.

Trin 18

Når overfladen er færdig, fjernes rørene og rillerne fyldes med grus, som afrettes i niveau med resten af overfladen.

Trin 19

Nu er det tid til det sjove, nemlig at lægge fliserne. Sørg for at have alt materialet så tæt på arbejdspladsen som muligt, og gerne en eller to hjælpere, der henter fliser til den, der lægger dem.

Trin 20

Er der mange paller med sten, der skal lægges, kan det være godt at blande sten fra flere paller på samme tid, da de kan variere lidt i farve og overflade. På denne måde får du et levende resultat uden specifikke områder med nuanceforskelle.

Trin 21

Fliserne skal lægges med et lille mellemrum, så der er plads til fugesand, ca. 3 mm er nok. Det gør du nemt ved at bruge et afstandsstykke af passende tykkelse. For eksempel kan en tommestok bruges som afstandsstykke, men det fungerer også fint f.eks. en rørepind.

Trin 22

Brolægning kan udføres i mange forskellige mønstre, og ved rektangulære fliser er halvstensforband mest almindeligt, mens firkantede oftest lægges i rækker. Disse to varianter er også nemmest for de uvante og kan hurtigt lægges, men husk: kun fantasien sætter grænser.

Trin 23

Start med at lægge alle de hele sten og gem alle de snit, der støder mod kant eller frisen til sidst.

Trin 24

Skæring af fliser er let med en vinkelsliber og skæreskive til beton. Tænk på naboerne, da det både støjer og støver meget at skære sten med en vinkelsliber. Tilhuggede sten må aldrig være mindre end 1/3 af flisens oprindelige længde eller bredde, da dette ikke giver et stabilt resultat. Skulle et sådant tilfælde opstå, er det bedre at justere det ydre mål.

Trin 25

Når alle fliserne er lagt, er det tid til fugning, som du laver med sand, fuge eller anden type sand i størrelsen 0-2 mm. Almindeligvis anvendes såkaldt fugesand. Start med at lægge fugesandet over hele overfladen og fej det over fugerne med en kost. Vær tålmodig og fej både på langs, på tværs og diagonalt for at udfylde fugerne. Lad sand ligge på overfladen og gå efter med en kost igen de næste par uger, da sandet med tiden kryber ned og fugerne skal fyldes igen.